Széchényi-kastély

A kastély fénykora a Széchényiekhez kötődik: Széplak és a kastély az 1600-as évek végétől másfél évszázadon át szolgált a család lakhelyéül. Ez idő alatt a település a térség gazdasági központjává emelkedett. A Templom-dombon épült fel a Széplaki Hármashalom, az az egyedülálló együttes, mely magában foglalja a templomot, a kálváriát, a Szent Szív szoborcsoportot. Ezzel szemben áll a kastély, ahol született a Magyar Nemzeti Múzeum és a levéltár alapítója, Széchényi Ferenc, Széchenyi István édesapja.

A kastély majd az Esterházy család végső tulajdonba kerülése után váltott funkciót és magtár lett belőle, így szolgálva tovább az uradalmat. A II. világháborút követően a termelőszövetkezet (tsz) központ lett.
Az épületet a rendszerváltozás után vásárolta meg az önkormányzat, nemrégen pedig a kulturális és a történelmi értékek iránti tiszteletét kifejezve nemrégen „Széchényi Ferenc tér”-re nevezte át a közterületet.

Kiállítás

Érdemes a táj felfedezését a fertőszéplaki Peisonia Látogatóközpontban kezdeni, melynek nevét a Fertő tó latin megfelelője, a Lacus Peiso ihlette. A látogatók felkészülésének, beavatásának helyszíne a kiállítás, melyen keresztül megismerhetik és megérthetik a vidék egyedi, univerzális értékeit a felújított Széchényi-kastély emeletén kialakított új látogatóközpontban. A páratlan növény- és állatvilág, a történelem, a borkultúra, a nemzetiségek kultúrája, a főúri és paraszti építészet, a régészeti feltárások mind helyet kaptak a táj esszenciáját megmutató kiállításban, melyet végigjárva már bennfentesként indulhatnak tovább felfedező útjukra a világörökségi helyszínekre.

A látogatóközpont a “Fertő-táj ékkövei” projektnek köszönhetően valósult meg.

Nyitvatartás

A látogatóközpont 2023. november 1-től ideiglenesen zárva tart. Várható nyitás 2024. tavasz.

Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek 10.00-14.00. Szombat, vasárnap zárva.

A nyitva tartási időben tekinthető meg ingyenesen a Fertő-táj művész szemmel kiállítás is 2021. november 30-ig.

Belépőjegyárak: 1800 Ft/fő idegenvezetéssel, 1200 Ft/fő felnőtt, 800 Ft/fő diák és nyugdíjas igazolvánnyal, családi belépő 3000 Ft, csoportos belépő 10 fő felett 800 Ft/fő.

A kiállításban egyidejűleg maximum 20 fő tartózkodhat! Védettségi kártya akire vonatkozik, annak szükséges felmutatnia. Biztosítsa helyét előre foglalással!

Kapcsolat

Peisonia Látogatóközpont

Széchényi kastély, 9436 Fertőszéplak, Széchényi Ferenc tér 1.

fertotaj@vilagorokseg.hu

+36207756804

peisonia.hu

peisonia.hu

Peisonia Látogatóközpont