Sarródi Tájház

A tájház Sarród északkeleti falurészében, a templom és a katolikus temető közelében álló hajdani zsellérház-sor egyik portája. A huszadik század harmincas éveiben épült paraszti porta a Tömördi család lakóépülete volt, amely 2005 óta a község tájházaként működik.

Sokféle mesterséget űztek a régiek a Fertő parton, de Sarród az a település, ahol a gyékényfonás tudománya a mai napig fennmaradt.  A település tájháza kincsként őrzi a régmúlt korok különleges iparának és mindennapjainak emlékeit, eszközeit, régészeti leleteit.

A tájház a szálasanyag (gyékény, sás) feldolgozásának sokszínű bemutatóhelye. Helyiségeit bejárva ismerhetjük meg az egykoron híres mesterséghez kapcsolódó korabeli eszközöket, de a helyiek hétköznapjai és ünnepei is visszaköszönnek a házban kialakított interaktív kiállításon.

A hagyományoknak megfelelően újraálmodott udvarban, az új fészerben található a falu megmentett régi cséplőgépe, mellette a paraszti gazdálkodás eszközei, és kisebb kerti szerszámok tekinthetőek meg. A Fertő-táj ékkövei projektnek köszönhető fejlesztések során nem csak az interaktivitást, de a fenntarthatóságot is szem előtt tartották: a tájház éves energiaszükségletét biztosító napelemeket telepítettek a tetőre. Udvarán saját kútjából működtetett öntözőrendszer került kiépítésre. Emellett komposztálóval, valamint gyümölcsfákkal, gyógy- és fűszernövényekkel is gazdagodott a tájház.

Előre egyeztetett időpontban múzeumi tanóra, kézműves foglalkozás foglalható csoportok részére.