Gloriette-kilátó

A fertőbozi Gloriette-kilátó az egyike azon kevés helyeknek, ahonnan a Fertő-táj csodálatos panorámája egészében élvezhető. Aki szeretne letekinteni a tóra, felfedezni a kis tájak kapcsolatát, a víz és nádasok rengetegét, annak mindenképpen érdemes megtenni a tengerszint felett 187 méter magasan fekvő kilátóhoz vezető utat.


A bozi Fő utcáról 330 lépcsőfok vezet a gyalog megközelíthető Glorietthez, de Kisboz és a mázsaház felől kerékpárral is elérhető. Felérve csodálatos kilátás nyílik a Fertő-táj egészére, jó időben a több mint 60 kilométerre lévő Pozsonyi várig is ellátni.


A gloriette francia nyelven „kerti házikót” jelent, főként franciakertek vagy angolparkok eleme. A fertőbozi „kis ház”, eltérően a kor hasonló építményeitől nem kastély kertben létesült, hanem egy kiemelkedő kilátóhelyen. Nemcsak a hely kiemelkedő, hanem az építéshez kötődő személyiségek is: gróf Széchényi Ferenc és József nádor. A napóleoni háborúk eseményei Sopronban is éreztették hatásukat. 1800. októberében a városba érkezett a hadsereg fővezére, József nádor, aki több ízben felkereste Kiscenk és Fertőboz szép vidékét gróf Széchényi Ferenc kíséretében. A gróf a látogatások emlékére építtette a Gloriettet a Fertőboz fölötti magaslaton 1802-ben, Ringer József tervei alapján.


Az építmény állaga a 20. század közepére leromlott, ezért Széchenyi Endre helyreállíttatta 1943-ban. Ekkor került a főpárkányra az „Erexit Comes Franciscus Széchényi. Renov. Com. Andreas Széchényi 1943” felirat. A kilátó és környezete 2020 tavaszán megújult a “Fertő-táj ékkövei” projektnek köszönhetően. A beruházás keretében új külsőt kapott, kupoláját és feliratait helyreállították. Díszburkolatú fogadótérrel, fakorláttal bővített új lépcsősorral, padokkal és kerékpártárolóval kiegészülve várja látogatóit.

Széchényi család erősen kötődött a Fertő tó környékéhez és Fertőbozhoz is. Széchenyi István egyik alkalommal így írt a környékről: „Fertő, Fertő, bizony csúnyácska vagy, de én mégis nagyon szeretlek.”

Belépőjegy

Ingyenesen látogatható.

Nyitvatartás

Egész évben látogatható.

9493 Fertőboz